Network Menu

Kväll med SWEA LAs filmstipendiat 2013

En kväll med Nanna Dalunde, årets filmstipendiat

 

nanna-kvällenUppe bland Beverly Hills lummiga höjder och i Maud Adams vackra hem, fick 30-talet sweor  i mitten av mars tillfälle att träffa årets filmstipendiat Nanna Dalunde. Tyvärr hade värdinnan själv av familjeskäl i sista minuten varit tvungen att lämna återbud, men lämnade generöst sitt hem i SWEAs händer. Maud tackades i sin frånvaro med en rungande applåd.

Efter fräsch kycklingsallad och härliga semlor, kunde vi lyssna på den behagliga och lovande svenska unga filmskaperskan Nanna, som med SWEAs ekonomiska stöd kunnat tillbringa tre berikande månader i Los Angeles.

Hon visade oss sin belönade film Apache Cronicle. Den berättar om en grupp unga konstnärinnor från ett Apache-reservat i Arizona.  Deras andra gemensamma nämnare är att dom tillhör ett tävlande skateboard-team. Nanna målar i filmbilder med klara färger en unik historia på ett i sig självt unikt sätt. Med indianreservatets dystra bakgrund som utgångspunkt, sammanväver hon tonårsflickornas inre tankar och konstnärsambitioner med deras framåtanda inte bara för sitt skateboad-team, men också för sin stam och sitt folk. Rakt framifrån, enkelt, melankoliskt men ändå med en känsla av hopp och positiv framtidsutsikt, leder Nanna tittaren in i både deras miljö och inre själva. Dom är mycket stolta över sitt indianska arv och har en passionerad övertygelse att dom kan höja sig över indianens ofta misära ödeslott. Detta med hjälp av dom vapen som står dem till buds och handhar bäst: Konsten och skateboardingen.

Under frågestunden efteråt fick vi alla en chans att ta pulsen lite mer på Nanna, eftersom filmen öppnat många ämnen för diskussion. Förstås, hur hon fått idén till motivet? Som så mycket annat runt Nannas konst, kom den från det vida nätverk av vänner och kontakter hon skaffat sig under sin filmutbildning i både i Sverige och Canada.
Vårt intresse för “hur det gick sen” för dom unga kvinnorna i filmen hade förstås väckts av filmen och Nanna lovade att kontakta oss när en av dom kommer till Los Angeles inom en snar framtid.
Nästa projekt blir en spelfilm med manus och skådespelare redan i tankarna. Ja, hennes mansusskrivande har fått en finslipning här då hon bl.a. tagit en kurs i just detta. Att finna den rätta kursen lärde hon sig snabbt här genom nya kontakter hon aktivt odlade under dessa få månader.

Hon hade också turen att träffa dom Oscarsnominerade svenskarna, Malik Bendjelloul, Per Hallberg och Paul Ottoson (den senare f.ö också medlem av SWEA LAs film-jury)  på diverse partys innan dom tog hem vinsten i år, alla tre.

Med sin svenska arbetsgivares villighet att ge tjänstledighet har hon alltså varit här sen januari och under denna tid gjort en odyssé runt filmateljéer och andra filminstitutioner. Hon har själv och på alla sätt tagit egna initiativ för dessa kontakter. M a o, Nanna Dalunde visar med sitt exempel hur hon på ett mästerligt sätt har förvaltat sitt “SWEA-pund”. Detta stack hon ej heller under stol med och tackade SWEA LA innerligt för sitt pris och allt positivt det medfört.

SWEA LA, tillsammans med alla nya vänner här önskar henne all lycka i kommande arbete och ser fram emot inte bara nästa film, men också att se henne på återbesök! Lycklig resa hem, Nanna!

/Sanna Wilkinson

 

, , ,