Network Menu

Scandinavian Film Festival den 25 januari

Anders Hellström fick officiellt sitt SWEA Los Angeles 2014 filmstipendium under en liten ceremoni under Scandinavian Film Festival den 25 februari på Writers Guild, Doheny drive, Beverly Hills

anders brigitta cecilia R etc

Anders Hellström med sin mamma och syster.
Foto: Ingegerd Landström

siv anders brigitta cecilia R etc

Film kommittén: Siv Åberg, Paul Ottosson, Birgitta Lauren, Anders Hellström, Cecila de Rico, Jim Koenig och Josephina Fernström.
Foto: Ingegerd Landström

Finalisterna till SWEA Los Angeles Filmstipendium 2014:

Anders Hellström, årets pristagare, är 31 år gammal och bosatt i Stockholm. Han har en examen från Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå och arbetar som scenograf och modellbyggare inom film, tv, reklamfilm och konst. Anders har arbetat med ett flertal svenska filmer, bl a “Lycka till och ta hand om varandra”, i regi av Jens Sjögren, från 2012. För närvarande ingår han i det team som bygger upp scenografin i regissör Roy Anderssons kommande långfilm, som har arbetsnamnet “En duva satt på en gren och funderade över tillvaron”. Läs vidare om Anders här >>

Lina Nordqvist, som gjort production design till filmen Call Girl, ar en av dom 2 andra finalisterna till filmstipendiet 2014. Lina fick en Guldbagge 2013 för sin insats. Lina Nordqvist är en välkänd production designer på frammarsch med en lång meritlista inom film i Sverige och Skandinavien. Hon är utbildad på Beckmans specialiserad på arkitektur och interior design. Call Girl kom till The Scandinavian Film Festival genom Linas ansökan till vårt stipendium och fångade Jim Koenigs intresse för en screening det här året.

Sara BroosVår tredje finalist var Sara Broos, dokumentärfilmare, Alma Film.
Sara har blivit känd i Sverige genom sin dokumentärfilm For You Naked, som handlar om Skandinaviens mest kände målare Lars Lerin. Hennes film gick i nio månader på bio i Stockholm. Samt på SVT och fick även ett internationellt genomslag. Filmen vann the Dragon Award på Göteborgs Filmfestival, vann pris för bästa svenska dokumentär och bästa nordisk dokumentär på Nordic Docs i Norge. Sara är utbildad på Broby Grafiska Yrkeshögskola. Tyvärr fanns det inte utrymme att visa filmen på filmfestivalen det här året. Se trailern för For You Naked här >>, men den visas också i sin helhet på webben.

/Kim Johnsson

Mer information om Scandinavian Film Festival här >>