Network Menu

EU-belönad och Oscarsnoterad ung filmare och författare i LA under oktober

Här är en hälsning från en framgångsrik och inspirerande svensk kvinna som har vunnit LA Femme Film Festival, Cecilia Gärding.

garding

Cecilia Gärding (Bild: IMDb webbsite, med Cecilia Gärdings tillstånd)

Jag heter Cecilia Gärding och är en norrländska med en mamma från Sydafrika och en pappa från Skellefteå. Jag är i LA just nu fram till slutet av oktober  för att hinna med att marknadsföra en bok som jag har skrivit; Mångfalden i det svenska filmarvet (1890-1950) som hade release våren 2016, samt en långfilm jag skrivit manus till, co-regisserat och producerat:  ”Vi är som apelsiner”(2012). Jag blev bjuden hit just denna period för att närvara vid Student Academy Awards den 22a september och marknadsföra mina verk samt jag bestämde mig för att också skriva på ett nytt manus. Det har varit otroligt lärorikt och givande att vara här i LA där man kan träffa likasinnade och bli inspirerad.

Min bakgrund är både inom akademin och som praktisk kulturutövare. Jag har en dubbel examen med en fil.kand. i etnologi och en magister examen i Statsvetenskap där mitt stora intresse är ungdoms- och mångfaldsfrågor. Därför arbetade jag också en tid för bl.a. Justitiedepartementet under 2006 för f.d. integrationsministern Jens Orback som politisk sakkunnig.  Jag har under 10 år också varit artist i bandet Khumalo och samtidigt fått möjlighet att göra musikaliska samarbetsprojekt med artister som Nicke Borg i Hellacopters i projektet ”The Solution” samt med Adam Tensta. Jag har en ettårig singer- songwriter utbildning från Stockholms Musik Konservatorium. Jag har också jobbat med olika soloprojekt och planerar ett album i framtiden som kommer ut hösten 2017.

Nu titulerar jag mig även som manusförfattare, regissör och filmproducent efter mitt arbete med långfilmen ”Vi är som apelsiner” som är Sveriges första långfilm som hanterar svensk rasistisk historia och dagens hatbrottsproblematik bland ungdomar. Filmen hanterar nynazismen och hur unga män börjar hata och varför unga kvinnor attraheras av män som slår. Det är också den första filmen som ger en huvudroll till en afrosvensk kille utan att han ges en kriminell karaktär i svensk filmhistoria. Filmen vann ”Bästa utländska film” på LA Femme filmfestival i Hollywood, 2014. Då hade jag själv inte möjlighet att närvara men jag har visat filmen världen över och också turnerat i svenska skolor i samarbete med FN Sverige med en fd nazist med filmen. För det arbetet har jag fått titel och utmärkelsen ”Women inspiring Europe, 2014” av EU:s jämställdhetsinstitut. Långfilmen blev nu senast nominerad till ”Best Practice” av EU parlamentet i mediasektorn mot extremism i Europa i en konferens som börjar imorgon den 12e oktober.

Nu är filmen en del av Oscarsgalans filmarkiv och boken har också accepterats till ”The Margaret Herrick Library, Oscarsbiblioteket. Det är en stor ära för mig och är något jag har drömt om länge. Att vara kvinna i filmbranschen är inte lätt och därför känns det extra speciellt att veta att SWEA finns som ett stöd på vägen. Jag hoppas att jag kommer träffa på några av er innan min resa är slut och att jag också kan komma tillbaka till LA och fortsätta min karriär i filmbranschen här.

Varma hälsningar,

Cecilia

SWEA LA vill naturligtvis stödja Cecilia och hoppas kunna anordna en träff med henne. Tyvärr fick vi brevet ganska nyligen och det kan visa sig omöjligt att arrangera innan oktobers slut. Om någon vill kontakta Cecilia, emaila henne per email cecilia_garding(Replace this parenthesis with the @ sign)yahoo.se

 

, ,