Network Menu

Nu ska svensk glögg erövra USA

En svensk julklassisker gör entré på den amerikanska marknaden när Sjoeblom Winery lanserar glögg i USA. Landets fyra miljoner utlandssvenskar är den primära målgruppen, men Mikael Sjöblom hoppas sprida glöggtraditionen även till amerikanska hem.

I snart 20 år har den svenske vinproducenten Mikael Sjöblom tillverkat vin i Napa i Kalifornien. I år har Sjoeblom Winery för första gången tagit fram glögg, med specialkomponerade glöggkryddor från Sverige.
Vinet som används som bas är en 2016 Vintage Syrah. Genom att använda ett vin av hög kvalitet har sockerhalten kunnat halveras jämfört med den glögg som vanligtvis dricks i Sverige.
– Ofta används tyvärr sämre viner för att producera glögg och då måste man dölja smaken med stora mängder socker. Sjöblom Glögg är inte särskilt söt utan har en mer vuxen, sofistikerad och elegant smak, säger Mikael Sjöblom.

Kryddblandningen som är ekologisk och helt utan tillsatser, exporteras från Sverige till vingården i Kalifornien. För att få till bästa tänkbara smakkombination tog Mikael Sjöblom hjälp av svenska experter.
– På ett laboratorium i Malmö experimenterade vi med olika kryddor. Mitt team där har gjort glögg i över 80 år, de står bakom alla de stora varumärkena på Systembolaget och har enorm erfarenhet.
I första hand marknadsförs Sjöblom Glögg till de fyra miljoner svenskar som bor i USA, men en dröm för Mikael Sjöblom är att i förlängningen även få amerikanerna intresserade av det kryddiga vinet.-
Varje år dricks det runt fem miljoner liter glögg i Sverige. Tänk om man kunde få 325 miljoner amerikaner att dricka motsvarande mängd. Det skulle bli… tja, mycket! konstaterar Mikael Sjöblom.

Mikaels glögg kommer finnas på vår julmarknad den 2 december men om du inte kan vänta till dess hittar du den här på denna länken!

 

, , ,