Pianokonsert med Roberta Swedien den 13 mars

SWEA-Concert-44S
Alla gäster med Roberta vid flygeln

I söndags eftermiddag lyssnade vi, c:a 25 SWEA-medlemmar med gäster, på skönklingande toner av klassiska pianisten Roberta Swedien vid flygeln i ett vackert hem uppe på Brentwoods höjder. Eftermiddagen förgylldes dessutom med ett utsökt urval av spännande och delikata kanapéer, skapade av kulinariske veganstjärnan i Sverige, Mattias Kristiansson. I musikpausen berättade han om sina framgång som något av en banbrytare i den vegetariska gourmetkonsten. Som bloggare, omskriven i pressen och ofta sedd i TV, har Mattias också startat den snygga mattidningen Vego, som han också är stolt chefsredaktör för.

Medan vi njöt av de goda små läckerheterna innan konserten fick vi alla en chans att småprata med den behagliga Roberta. Hon har nu har sitt hem i Florida, efter att ha bott på många ställen i världen medan hon vuxit upp i en mycket artisitsk, svenskamerikansk familj. Pappan, Bruce Swedien är en renommerad musikproducent och har producerat album för stora namn som bl.a. Michael Jackson och Quincy Jones Så Roberta omgavs i ungdomen inte bara av det bästa av vad musik kunde ebjuda, men också av ett starkt svenskt kulturarv, inte minst det musikaliska förstås. En karrär som konsertpianist föll sig naturligt för henne och hon har framträtt på en mängd av världens stora scener.

Men idag var scenen liten och atmosfären intim och mysig. Mellan sorlande, nordiskt klingande toner, berättade Roberta små anekdoter runt både musikstycket och tonsättaren bakom verket. Hennes program ”Swedish Rapsody” inkluderade verk av inte bara de av oss flesta mest kända kanske, Wilhelm Petterson-Berger (åh – Frösöblomster!), Wilhelm Stenhammar och Hugo Alfvén, men också av andra stora kompositörer som Bror Beckman och Ingemar Milveden bland flera andra. På ett lågmält, men ändå så utrrycksfyllt sätt, vävde hon anektdoter, poesi och den vackra pianomusiken till ett måleriskt porträtt av det nordiska landskapet och den svenska själen. Våra hjärtan värmdes. Ja vår svenskhet tog övertaget när hon avslutningvis spelade ”Ack Värmeland du sköna” och ”Du gamla du fria”.

Tack SWEA Los Angeles, med Boel, Cornelia, Christina och Minna i spetsen, för detta mycket fint arrangerade program.

Text: Sanna Wilkinson
Foto: Mathilda Tennysdotter