Årets svenska kvinna 2024 – Lise Tamm

SWEA International tillkännagav idag vid en online-ceremoni att Lise Tamm har röstats fram till Årets Svenska Kvinna 2024 av SWEAs drygt 6000 medlemmar. Denna prestigefyllda hedersutmärkelse har sedan 1989 tilldelats 33 svenska kvinnor som på ett utmärkande sätt verkat internationellt och representerar och lyfter fram dagens Sverige i världen.

Lise Tamm är chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption och arbetar även för Sveriges regering i två viktiga utredningar. Den ena utredningen handlar om SiS-hemmen, och den andra undersöker hur man kan säkerställa att deltagare i kriminella nätverk kan lagföras och dömas. Lise Tamm har en lång och framstående karriär som åklagare, med omfattande erfarenhet av att bekämpa grov brottslighet. Hon har även arbetat internationellt för ICC, den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Lise säger: ”Det är helt fantastiskt att jag har fått den här utmärkelsen. Att så många kvinnor har röstat på mig och tycker att jag kan vara en förebild är jag otroligt glad över.”

Utdelningen äger rum vid den årliga Sverigemiddagen, den 8 augusti i Helsingborg.

Läs mer om Lise Tamm och tidigare års mottagare