SWEA Los Angeles Film- och Kulturstipendiat 2024 Annica McCrudden

Årets film- och kulturstipendiat är manusförfattaren, skådesåelaren och musikern Annica McCrudden, läs vår intervju med henne och juryns motivering.

Kan du dela med dig av din resa inom film som ledde till att du fick SWEA Los Angeles Film-och Kulturstipendium och hur du först fick reda på att stipendiet fanns?

Jag har hållit på med film och teater på något sätt i hela mitt liv. Framför kameran har jag varit med i ”True Blood”, ”Autumn Blood”, ”Äntligen Midsommar”, ”A moment in Time” och ”Trespassers” bland annat. Som skådis måste man så ofta ha någon annans tillåtelse för att jobba och det kan bli lite tröttsamt. Att skriva kan man göra när man har lust och har en historia att berätta, lång eller kort spelar ingen roll. Långa historier som jag har skrivit är bland annat långfilmen”Rainbow Walkers” (baserad på en Chumash legend) och en TV-serie ”LA Vida LoCA”.
Kortare texter har jag skrivit som Ankan i ”Ankan och Marre”, ena halvan av en duo som gör barnmusik. Vi gör både eget nytt material och klassiska barnsånger. Marre heter Maria Isaacs och det var genom henne jag fick höra om stipendiet.

Vilka projekt har du arbetat med som du anser bidrog till att du vann detta stipendium? Kan du ge en kort sammanfattning av det?
Både ”Äntligen Midsommar” och ”Rickie Lee Jones live på Berns” var Sverige/USA produktioner och jag tror det uppskattades. Jag tror också att juryn såg potentialet i manuset som inte bara har Sverige inbakat utan även tidlös musik som så många än idag uppskattar.

Hur tror du att SWEA Los Angeles Film- och Kulturstipendium kommer att påverka dina framtida projekt?
Kan du diskutera några kommande projekt som du är entusiastisk över och hur de kan dra nytta av stipendiets stöd? Var kan vi se dina tidigare verk någonstans?

Att få vara mottagare av det här stipendiet är en stor ära och jag tror att detta är början på något nytt och fantastiskt. Det är ju ofta så att när någon sagt ja till något är det mycket lättare för någon annan att haka på. Låt oss hoppas att fler säger ”ja” till mina andra projekt nu när jag ändå är igång? Efter ”Tall and Tan” hoppas jag på att få göra  ”LaVida LoCA”. Det handlar om ett tjejfotbollslag i Los Angeles och vi får följa deras – och deras föräldrars –  liv både på och utanför fotbollsplanen. Det är en skruvad komedi i högt tempo som är gjord  för hela familjen att titta på tillsammans.

Finns det specifika teman eller budskap du siktar på att utforska genom din filmkonst? Hur passar de ihop med SWEAs kärnvärden?
Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna och så är fallet definitivt i ”Tall and Tan and Young and Lovely”. Det är kvinnorna Astrud Gilberto och Monica Getz som står bakom deras äkta män – Joao och Stan. I centrum av historien står sången ”Girl from Ipanema” och manuset är baserat på verkliga händelser sett ur kvinnornas perspektiv. Vad har då detta med Sverige och SWEA att göra? De flesta vet att Astrud var från Brasilien men vad få vet är att Monica hette Silvferskiöld som ogift och är svensk! Det känns jättekul att få visa hennes roll i kulisserna fram till och under ”Girl from Ipanema”. Monica är än idag en otroligt stark, imponerande och inspirerande kvinna. Det faktum att hon bott större delen av sitt liv i USA men ändå håller kvar svensk kultur och språk är ju helt i SWEAs anda. Och självklart kommer en del av filmens dialog att vara på svenska och utspela sig i Köpenhamn, Lund och Stockholm.

På vilket sätt hoppas du bidra till film- och kulturlandskapet genom ditt arbete?
Jag hoppas på att inspirera andra kvinnor att våga ta för sig och våga satsa på sina drömmar, oavsett ålder! Jag hoppas på att ”inte-kan-väl-jag'” tanken ska ändras till ”oj-nu-så-var-det-min-tur”.

Hur ser du på rollen av kulturellt och konstnärligt utbyte inom film, och hur planerar du att engagera dig i det? Jag älskar att se film från hela världen och gärna på originalspråk. Det är ett sånt fantastiskt medium (film) att förmedla budskap, information och underhållning. Det Sverige jag vill visa i filmen utspelar sig under 1950-talet och rent kulturellt såg det ju väldigt annorlunda ut än det Sverige som visas på film och TV  idag. Jag säger inte att det varken är bättre eller sämre – bara annorlunda.

Slutligen, finns det några smultronställen i Los Angeles som har inspirerat dig eller som du tycker särskilt mycket om? Jag vill genast nämna två smultronställen –  Beachwood Canyon och yoga klasserna på Hollywood Forever Cemetery. Beachwood Canyon är en juvel vad gäller områden och människor.  Kyrkogården med dess vackra gravstenar, påfåglar och yoga  känns  unikt …och lite bisarrt!

 

SWEA LA’s Film and Culture Scholarship committee is pleased to announce that this year´s SWEA LA Film and Culture Scholarship is awarded to Annica Bejhed McCrudden

Annica came to Los Angeles 20 years ago, she started out as an actress – and has since also worked as a musician, producer and scriptwriter for both film and television. Although living and working in Los Angeles, Annica retains a strong connection to Sweden. Her current project and new script is titled ”Tall and Tan and Young and Lovely” that tells the story behind the song ” The Girl From Ipanema.” It’s an emotional re-imagining of a unique family story, never told before and based on the perspective by the now 89 year old Swedish woman who was once married to the singer/actor Stan Getz.

SWEA LA’s Film and Culture Scholarship Jury believes that Annica Bejhed McCrudden has great potential to continue developing this remarkable idea into a successful film. With the stipend from SWEA’s LA Film and Culture Scholarship, Annica plans to continue working on the project’s story and script, including connecting with additional producers who can help bring the film into production and later completion.

SWEA LA Film and Culture Scholarship Committee proudly awards the 2024 scholarship to Annica Bejhed McCrudden for ”An outstanding and inspiring creative project that uniquely connects Swedish and American women and celebrates their contributions to the cultures of both nations.”
Jury Members 2024

-Helena Groll
-Peter Settman
-Gudrun Giddings