Caroline fick sitt pris innan visningen av hennes ”Hundvakten”

SWEA Los Angeles filmstipendiat 2015, Caroline Ingvarson, hyllades vid årets Scandinavian Film Festival LA under en av filmvisningskvällarna med svenska filmer. Innan Carolines dokumentär ”Hundvakten” spelades, fick hon en förstorad check av SWEAs inkommande ordförande, Kristina Hall, uppe på scenen. Där flankerades Caroline även av filmkommitténs ordförande, Cecilia De Rico, jurymedlemmen och festivalens grundare James Koenig, samt jurymedlem Rickard Ulvengren, reklamföretaget Traktor.

Swea har delat ut stipendiet sedan 2007 till en ung talang inom filmkonsten. Denna definition inlemmar ett vitt fält av regi, manusförfattande och scenografi för att nämna några exempel. Ja förra årets vinnare, Anders Hellström, är modellbyggare och scenograf, berättade Rickard för den välfyllda publiken. Juryn, som även inkluderar trefaldige Oscarsvinnaren Paul Ottosson, väljer den slutliga vinnaren bland de tre finalister som SWEAs filmkommitté noggrannt sållar ut bland ett stort antal ansökningar. Att välja en av dessa,  ibland som att jämföra äpplen och apelsiner, är ingen enkel uppgift enligt Rickard. Carolines arbetsprov samt framtida projektplaner övertygade dock juryn till slut. Läs press-release och juryns motivering här >>

”Hundvakten”, eller ”The Dogwalker”, är en bedårande och gripande reflektion över ensamheten. Här har den skepnaden av den excentriska, men dock med en humoristisk självdistans, pensionerade herren i en etta i Malmö.hundvakten

Den enda förtrogna är hans hund. Sorglustig som mannen är i sin konversation med sin vovve, blottar han samtidigt sitt innersta väsen för kameran och oss.

Ja, filmen tar tag i våra hjärtan på ett mycket vemodigt, men på ett mjukt, diskret sätt.

SWEA-medlemmar får ytterligare en chans att träffa Caroline och se lite av hennes arbete under en SWEA-träff  under våren innan hon reser tillbaka hem efter 3 månader i Los Angeles. Mer information om var och när annonseras snarast.

SWEAs filmkommitté börjar sökandet efter nästa års stipendiat i februari, då all information samt ansökningshandlingar finns tillgängliga på SWEA Los Angeles webbsida. Kommittémedlemmar är f.n, förutom Cecilia de Rico, Siv Åberg och Victoria Sellers, SWEA Los Angeles, samt Gudrun Gidding, som också representerar SACCLA.

Hundvakten visades som förfilm till Miss Julie, av Mikael Berg och med Nathalie Söderquist som Julie, båda också hyllade under kvällen. Inspelad på Skottorp är den omvandlad till 20-talsmiljö och med fler aktörer än i ursprungliga triangeldramat. Filmen vacker som en dans på ängen, men genomsyras av en hotfull och tung dysterhet. Mikael Berg skildrar tystlåtet den stackars Julies inre skrin i hennes ogenomträngliga miljö av konventioner. Nathalie Söderquist får oss verkligen att känna dennas smärta i det starka Strindbergsdramat.

Scandinavian Film Festival, för vilket SWEA är medsponsor tillsammans med flera film-och kulturbevarande organisationer, sker i januari varje år och visar ett 30-tal filmer från de skandinaviska länderna. Läs mer om SFFLA. >>

Tack, Ingegerd Ladström för fina bilder!
 /Sanna Wilkinson

Foton: Ingegerad Landström