En kväll med filmstipendiat Anders Hellström

Anders I en fantastisk villa, ja som ett palats, högt upp i Hollywood Hills med en utsikt över hela Los Angeles, fick vi träffa årets mycket talangfulla filmstipendiat, scenografen och modelldesigner Anders Hellström onsdagen den 16 april.

Under middagen ambulerade Anders blygsamt och galant, som enda herre mellan matborden, så vi alla fick en chans att prata lite mer personligt med honom. Sen stegade vi upp till TV-rummet och bänkade oss där för att lyssna på hans presentation av sig själv, sina arbetsprojekt, erfarenheter i Los Angeles och hur han tänker sig framtiden. Han berättade mellan visningen av både stillbilder och video hur han redan på dagis älskat att leka med olika byggsatser – alltifrån legos till papper och trä. Personliga utmaningar i livet har lett honom in på en bana i ett för honom perfekt uttrycksmedel: Tecknandet av den 3-dimentionella bilden i scensättning för teater och framförallt film.

Hans modellbyggande har setts i många flera svenska filmprojekt både inom spel- som reklamfilm. Många av oss hade sett eller kände igen filmen ”Lycka till och ta hand om varandra”, som handlar om en gammal mans drömmar och tankar i en fantasivärld han själv bygger som en modell i sitt garage. Anders berättade att han genom sin modell faktiskt upplevde det som om han själv spelade mannens roll. Hans byggen har bl.a. också förekommit i den firade svenske regissören Roy Anderssons filmer. Projekten är flertaliga, mycket mångsidiga och fascinerar i sin unika konstart. Han är en eftertraktad free-lancescenograf i Sverige, men har fått smak för och hoppas också kunna utöva sin konst mer även utomlands.

Frågorna blev många under kvällens gång. Hur förhöll han sig till dagens datateknink i animering genetmot det egna, handgjorda modellbyggandet? Balansgång förstås, säger Anders. Men att ersätta hans figurer och bakgrundsskulisser i miniatyr med datoranimering tar inte bara en enormt stor produktionsapparat. Det finns dessutom stora skillnader i både visuell effekt och känsla, ett numera positivt drag för publik och beställare. Naturligtvis ville vi ju också veta om det han lärt sig här, bra eller mindre bra, och vilken roll hans tid här har spelat i hans personliga utveckling. Tiden i Los Angeles har enligt Anders varit enormt lärorik. Framförallt genom dom många kontakter han knutit, miljöerna han besökt, samt stora intryck han fått av Hollywood som potential för honom, både profesionellt och socialt.

SWEA Los Angeles önskar dig all lycka i en exklusiv och lovande karrär, Anders och vi hoppas återse dig här snart igen!

Tack Siv Åberg, som tillsammans med din varmt välkomnande väninna och hyresvärd Ellen Hargitay, lät oss samlas kring filmstipendiaten Anders i detta magnifika hem.

Läs mer om Anders Hellstrom på hans hemsida, www.andershellstrom.com

/Text och foto: Sanna Wilkinson