Intervju med Jakob Åsell, tidigare mottagare av SWEA Los Angeles filmstipendium

SWEA Los Angeles har delat ut sitt kulturstipendium (tidigare filmstipendium) sedan 2007 och vi är väldigt glada att en av våra tidigare stipendiater, Jakob Åsell uppdaterat oss på hur mottagandet av stipendiet 2018 påverkade hans karriär och liv. Det är dessutom spännande att få redan på vad han har på gång just nu och vilka smultronställen han har i Los Angeles.

 

Nu över till Jakob!
Jag är filmjournalist, filmfestival-programsättare och filmklippare med utbildning från Stockholms konstnärliga högskola och University of California, Berkeley. Till vardags skriver jag filmkritik i Svenska Dagbladet och i skrivande stund är jag i uppstartsfasen av att klippa min första långfilm som huvudklippare, den observerande dokumentären “Gröna linjen” om supporterkulturen kring mitt älskade Hammarby fotboll.

Hur fick du reda på stipendiets existens?
Det måste ha varit att jag såg att Ninja Thyberg hade fått stipendiet för att göra research till sin långfilmsdebut “Pleasure”. Vi har båda gått på Fridhems folkhögskola i Skåne och hon var en av dem jag intervjuade till min filmpodd under tiden i Los Angeles. Jag sökte flera gånger utan att få stipendiet, så till slut tröttnade väl juryn på att läsa mina ansökningar och lät mig åka iväg.

Vilket år mottog du stipendiet och vad har det betytt för dig, då och nu?
Jag fick stipendiet 2018 och flyttade in i en pytteliten etta (med storartad utsikt mot Griffith Observatory) i Little Armenia strax efter nyår. Jag hade då precis gått ut filmskolan i Stockholm och harvade på som frilansare, så att få stipendiet var en jäkla boost för självförtroendet och något sorts kvitto på att man kanske var på rätt väg ändå.

Mitt första gemensamma boende ihop med min flickvän var just i LA när hon pluggade som utbytesstudent på UCLA tre år tidigare, då hyrde vi in oss hos en surflärare/skådespelare i Hollywood och vi har sen dess haft ett snårigt långdistansförhållande med staden. Att hon kunde följa med tillbaka till Kalifornien gjorde givetvis hela upplevelsen ännu bättre.

Jag tror att min stipendievistelse övertygade mig om att jag klarar av att ta en idé som jag är intresserad av och skapa något från grunden som sen kan bli en del av mitt jobb / karriär. På så vis har jag SWEA att tacka för mycket!

Beskriv din vistelse i Los Angeles, vad var höjdpunkten och vad var mest överraskande eller annorlunda? 
Jag sökte med idén att göra en serie långa intervjuer med svenska filmskapare som är verksamma i Hollywood, om framgångar, motgångar och verkligheten bakom kulisserna i drömfabriken. Först hade jag tänkt filma allt, men en regissör som jag jobbade med tyckte det kändes rimligare att göra en podcast. Och av en slump var britten vars soffa vi kraschade på när vi kom till LA just framstående podcast-producent och podd-lärare vid USC så jag tog en kurs hos honom för att lära mig mer om ljudberättande.

De långa podd-samtalen var tveklöst den stora höjdpunkten. Att få sitta ner med trefaldigt Oscarsbelönade ljuddesignern Paul Ottosson i den stora mix-biografen på Sony Studios kvällen innan Quentin Tarantino skulle börja jobba med ljudet till “Once Upon A Time in Hollywood” i samma rum, det var speciellt.

Jag tror att det som överraskade mig mest var den inneboende kraften i ljudberättandet. Hur personliga och närgångna intervjuerna faktiskt blev, just på grund av mikrofonerna, hörlurarna och hela inspelnings-situationen. Det var ögon- eller snarare öron-öppnande för mig som skrivande journalist.

Vad är ditt smultronställe i Los Angeles?
Jag älskar att käka en rejäl pannkaksfrukost i solen på Millie’s cafes uteservering i Silver Lake. Eller att köpa med sig hamburgare och öl och se en klassisk film på en filt under palmerna på Hollywood Forever Cemeterys utomhus-biograf. Men mest av allt tror jag att jag saknar att spendera eftermiddagarna i Franklin Village och bläddra bland gamla filmer och böcker inne på Counterpoint Records & Books.

Berätta om ett eller flera av dina verk och om och var de kan upplevas av våra medlemmar.
Jag får väl passa på att tipsa om intervju-podden “i Hollywood” som blev resultatet av mina månader i Los Angeles. Podden består av ett gäng längre samtal med Hollywoodsvenskar som Per Hallberg, Malin Åkerman och David F. Sandberg. Men även internationella regissörer som Cary Fukunaga och Sam Mendes finns med där. “i Hollywood” hittas bland annat på Spotify.
Podden har numer en låg publicerings-frekvens, men för den som prenumererar lär det dyka upp ett par spännande avsnitt senare i år!

Läs mer om Jakob nedan och följ honom på Instagram och Twitter @jakobasell

https://www.jakobasell.se/
https://www.svd.se/av/jakob-asell