Ylva Forner, kvinna framför träd

Intervju med Ylva Forner, tidigare mottagare av SWEA Los Angeles filmstipendium

SWEA Los Angeles har delat ut sitt kulturstipendium (tidigare filmstipendium) sedan 2007 och vi är väldigt glada att en av våra tidigare stipendiater, Ylva Forner uppdaterat oss på hur mottagandet av stipendiet 2009 påverkade hennes karriär och liv. Det är dessutom spännande att få redan på vad hon har på gång just nu och vilka smultronställen hon har i Los Angeles.

 

Nu över till Ylva!
Jag är filmregissör och manusförfattare med flertalet uppmärksammade filmer i bagaget. 2022 hade min första långfilm ”Magisterlekarna” premiär och har nu sålt till över 20 länder och visats på festivaler världen över. Jag brukar beskriva den som en queer melodram.
Jag bodde i Barcelona i sju år där jag utbildade mig till filmregissör och gick även en treårig skådespelarutbildning. 2006 flyttade jag till Stockholm där jag bott sedan dess.
I dagsläget jobbar jag med utveckling av två TV-serier och en långfilm.

Hur fick du reda på stipendiets existens?
>Oj, det minns jag inte!
Kanske genom något nyhetsbrev… Jag minns däremot att jag sökte med min kortfilm ”Greetings from Slussen, Sthlm” och hur otroligt förvånad och glad jag blev att SWEA sett kvalitén i den ganska speciella kortfilmen.

Vilket år mottag du stipendiet och vad har det betytt för dig, då och nu?
Jag fick stipendiet 2009 och landade i LA i februari. Stipendiet var så viktigt för mig på så många sätt!
För det första var det en bekräftelse på att jag var på rätt väg! Att någon såg och förstod vad jag gjorde och ville göra. Den typ av bekräftelse var enormt viktigt i början av karriären. (Det är det i och för sig fortfarande!)  Det blev också början på min kärleksaffär med LA! Jag har varit där flera gånger sedan dess och idag håller jag på att skriva en film tillsammans med Kajsa Grytt, med stöd från Svenska Filminstitutet, som utspelar sig där.
Så jag hoppas jag kommer åka dit och filma snart.
Jag fick kontakter för livet i LA under min tid på stipendiet. Till exempel träffade jag min vän skådespelaren Jani Blom på en skådespelarkurs och han spelade en av huvudrollerna i Magisterlekarna, 11 år senare. Jag blev också nära vän med Diana Ljugeaus som då var aktiv i SWEA och hon och övriga kvinnor i SWEA öppnade sitt stora nätverk för mig på ett otroligt generöst sätt.
Idag är jag representerad av Creative Artists Agency, och när jag var i Los Angeles i augusti i år och hade möten med olika produktionsbolag kändes det som att komma hem till mitt andra hem. SWEA stipendiet var verkligen startskottet för det.

Beskriv din vistelse i Los Angeles, vad var höjdpunkten och vad var mest överraskande eller annorlunda?
Lyxen med att komma till LA genom stipendiet var att jag kom rakt in i staden och lärde känna människor. En av höjdpunkterna var när min film visades på Palm Springs Film Festival i anslutning till stipendieutdelningen. Jag minns också när jag hade ett lunchmöte på Fox Studios och kände historiens vingslag i restaurangen. Jag måste säga att öppenheten och intresset från människor i branschen för mig och mina projekt var det som gjorde allra störst intryck på mig. 

Vad är ditt smultronställe i Los Angeles?
Jag älskar Topanga Canyon och att äta brunch på The Inn of the Seventh Ray. En annan favorit är Café Gratitude, för den totala LA-vibe det ger.
 Och jag älskar Downtown! Handla böcker på The Last Bookstore och gå på konserter. Jag förälskade mig i Palm Springs när jag fick SWEAs filmstipendium och flera av mina filmer har visats där efter det, så har jag möjligheten tar jag gärna en helg där.

Berätta om en eller flera av dina verk och om och var de kan upplevas av våra medlemmar.
Min långfilm Magisterlekarna kan ses på SVT play i Sverige, och även hyras på både Youtube, iTunes och SF-anytime. När den hade premiär på bio sa Lisa Bergström i P1 Kultur ”Jag har aldrig sett något liknande i svensk film!”. Den fick en fyra i SVD och hyllades av Jan Gradvall i DI Weekend. Den har visats på festivaler i Indien, Sydkorea och i USA.
Tyvärr har den inte haft någon riktig LA-premiär ännu, jag hoppas fortfarande på det!
Mina kortfilmer kan ses på http://vimeo.com/ylvaforner

 

Läs mer om Ylva nedan och följ henne på Instagram @ylvaforner

https://www.salomonssonagency.se/ylva-forner/

https://variety.com/2022/film/global/schoolmaster-games-ylva-forner-caa-1235288124/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ylva_Forner

Foto: Johan Bergmark